Lenteactie: meer dan 200 artikelen in onze opruiming hebben nu een korting van 75%! Wegens succes hebben we de selectie uitgebreid!

Chronicles of Crime

31.95
999-CHR01
niet op voorraad (leverdatum onbekend)

Omschrijving

Het is niet jouw eerste zaak, maar jouw onderbuik zegt je dat deze zaak anders zal zijn dan alle voorgaande zaken...

In dit spel kijkt een speler met behulp van de telefoon 45 seconden rond op een locatie en omschrijft aan de andere spelers wat hij ziet. De andere spelers verzamelen op basis van zijn verhaal bewijskaarten waarvan ze denken dat ze relevante informatie over de zaak kunnen opleveren. Deze kaarten worden vervolgens gescant, waardoor de groep de ingewonnen informatie samen kan bespreken en een plan kunnen maken voor de volgende stap in het onderzoek.

De spelers verplaatsen zich zo van locatie naar locatie, ontmoeten nieuwe karakters en raadplegen hun forensische contacten om samen de zaak op te lossen.

Dankzij de meegeleverde app zal elke zaak telkens weer anders zijn en wordt er een groter verhaal verteld dat alle zaken omspant. Er is ook een Virtual Reality Module verkrijgbaar om je echt op de plaats van de misdaad te wanen bij het rondkijken.

Eigenschappen

Aantal spelers:
  • 1-4
Leeftijd:
12+
Gemiddelde speelduur:
60 minuten
Taal:
  • NL
EAN Code:
8719214425616

Beoordelingen

Dit is een heel subjectieve rating. Begrijp me niet verkeerd, dit is echt best een heel goed spel, maar voor mij was het net niet het succes waar ik op gehoopt had.

Laat me beginnen met zeggen dat als je je zorgen maakt over het feit dat je campagnes speelt en dat die ooit eens opraken dat dat bij dit spel echt maar een heel kleine beperking is. Niet alleen worden er door de ontwikkelaars nieuwe scenario's gemaakt die je voor een paar euro er bij kan kopen, maar er is ook een gratis scenario builder tool beschikbaar waardoor fans van het spel al heel veel scenario's hebben opgezet die je gratis kan downloaden en je zelf dus ook aan de slag kan met het opzetten van je eigen verhalen.

Het spel geeft ons ook echt het murder mystery gevoel in het genre politieseries zoals CSI. Je bent constant van hot naar her aan het gaan om mensen vragen te stellen of te confronteren met die nieuwe aanwijzing die je nu weer gevonden hebt, terug naar een crime scene aan het gaan om te kijken of je niet toch iets over het hoofd heb gezien en de haren uit je hoofd aan het trekken wat je nu toch mist dat het allemaal verbind. Wij zijn al heel erg snel Post-Its gaan plakken op alles wat er op tafel terecht kwam, want hoewel je technisch gezien gewoon door een log met alles wat besproken en gebeurtenis heen kan scrollen, voelde dit toch veel thematischer.

Het systeem wat ze hebben opgezet werkt dus erg goed. Dus waarom maar 3 sterren?

De zaken die in het spel meekomen zijn allemaal erg duister en soms gewoon luguber. Dit had ik natuurlijk kunnen verwachten omdat de politieseries van de laatste tijd ook heel erg die kant op zijn gegaan, maar ik ben daar niet zo'n fan van. Er zijn wel ook community scenario's die wat lichter zijn, dus dat is leuk, maar wat er meekomt in de doos ligt allemaal in die lijn en dat zorgt er toch voor dat voor mij het aantal zaken waar ik zin in heb om een avondje voor te zitten toch wel stevig inkrimpt.

Er is nog 1 ander punt wat het voor mij uiteindelijk toch onder de 4 sterren heeft gebracht. Er zijn zaken die in elkaar doorlopen (dus een samenhangend verhaal vormen), maar die staan in de app volledig los van elkaar. Hij onthoud niet wat je de vorige keer allemaal wel en niet ontdekt hebt, maar gaat er vanuit dat je het scenario met volledige duidelijkheid over alle facetten van de zaak hebt afgerond. Het probleem daarbij is dat hij nergens verteld of je ook alles duidelijk hebt gekregen. Het antwoord dat je hebt ontrafeld is het antwoord zoals het in de wereld van die zaak verder gaat, wat op zich natuurlijk iets heel cools is. Maar het nadeel is dus dat het spel er in het volgende scenario wel vanuit gaat dat ik alles heb ontdekt wat er te ontdekken valt en me soms dus naar mensen uit de vorige zaak stuurt waarvan ik nog niet snap wat hun verbinding met deze zaak zal zijn. Dat is bij een mystery puzzel als deze wel erg storend, zeker omdat het mij nog geen een keer gelukt is om alles uit een zaak te halen wat er in zit. Dat maakt hem an sich natuurlijk leuk om nog een keer te spelen, maar voor het verloop naar de volgende zaak is het wel lastig.

Ik kan me voorstellen (zeker nadat ik een blik geworpen heb in de scenario builder tool) dat een systeem dat je keuzes meeneemt van het ene naar het andere scenario veel moeite kost om te bouwen. Echter hadden ze dit wat mij betreft makkelijk kunnen oplossen met een 'De vorige keer in...' waar ze de volledige details van de vorige zaak laten zien, in ieder geval voor zover die belangrijk zijn voor de huidige zaak.

Een andere oplossing is wat mij betreft ook dat ze in het eindscherm van een zaak niet alleen je score laten zien (die overigens vaak wat aan de hoge kant was voor de hoeveelheid prutswerk die we soms hebben gedaan) maar ook hoeveel procent van de zaak je ook daadwerkelijk hebt ontdekt. Dan kan je er zelf voor kiezen om een zaak zo vaak over te doen als je wilt om die laatste details toch nog boven water te krijgen. Maar op dit moment heb je dus (in ieder geval voor zover ik kon vinden) geen manier om te weten wanneer je dat punt bereikt hebt.

Een lange lap met tekst, maar ik wilde heel duidelijk zijn in de dingen die het voor mij uiteindelijk een 'prima' spel maakte, in plaats van de geweldige beleving waar ik op gehoopt had, zonder af te doen aan de dingen die het spel wel echt fantastisch doet. De scenario builder tool is uiteindelijk wat ik het leukste vind en daar zal ik waarschijnlijk meer tijd aan kwijt zijn dan het daadwerkelijk spelen van het spel en dat is waarschijnlijk wel een mooie samenvatting van het bovenstaande.
Schrijf een beoordeling

Andere klanten kochten ook: Andere klanten kochten ook: